Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem.
Składniki:
- 1 bakłażan
- 4 ząbki czosnku
- trochę zielonej cebulki (dymki)
- 60ml oliwy z oliwek
- 2 łyżki octu balsamicznego
- sól, pieprz
Dodatkowo:
- trochę oliwy do posmarowania bakłażana
Sposób przygotowania:
- Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30min, aż puszczą sok.
- W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Cebulkę pokroić drobno. Czosnek i cebulkę wymieszać z oliwą i octem. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
- Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek (lub posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i piec w temperaturze 180°C ok. 20- 25min, aż zmiękną i się lekko zarumienią. (Można również usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej. Należy pamiętać, aby bakłażana tylko skropić oliwą, a nie smażyć na oliwie, bo bakłażan wchłania dużo tłuszczu).