Strona główna

Bakłażan przygotowany w formie włoskiego antipasti. W takiej postaci smakuje mi bakłażan najbardziej. Najlepiej podawać go ze świeżym pieczywem.

Składniki:

  • 1 bakłażan
  • 4 ząbki czosnku
  • trochę zielonej cebulki (dymki)
  • 60ml oliwy z oliwek
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • trochę oliwy do posmarowania bakłażana

Sposób przygotowania:

  1. Bakłażana umyć i pokroić wzdłuż na plasterki. Plasterki posolić i pozostawić na ok. 30min, aż puszczą sok.
  2. W tym czasie przygotować marynatę. Czosnek obrać i przecisnąć przez prasę. Cebulkę pokroić drobno. Czosnek i cebulkę wymieszać z oliwą i octem. Dodać szczyptę soli i pieprzu.
  3. Plastry osuszyć ręcznikiem papierowym. Ułożyć je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, skropić oliwą z oliwek (lub posmarować oliwą przy pomocy pędzelka) i piec w temperaturze 180°C ok. 20- 25min, aż zmiękną i się lekko zarumienią. (Można również usmażyć na patelni grillowej lub zwykłej. Należy pamiętać, aby bakłażana tylko skropić oliwą, a nie smażyć na oliwie, bo bakłażan wchłania dużo tłuszczu).