Zwykły, dość mdły kalafior ugotowany w wodzie nabierze wyrazistości, jeśli obtoczymy go w jajku i bułce tartej, a następnie usmażymy na złoty kolor. Taki kalafior pasuje jako dodatek do głównego dania. Można serwować go np. zamiast mięsa z ziemniakami i surówką. Można jeść go również samego, jako przekąskę, na zimno lub ciepło.
Składniki:
- 1 kalafior
- sól
- 2 jajka
- bułka tarta
- olej do smażenia
Sposób przygotowania:
- Kalafior oczyścić, podzielić na różyczki i ugotować w osolonej wodzie na prawie miękko. (Kalafior po ugotowaniu nie może być bardzo miękki, ponieważ podczas panierowania będzie się rozpadał).
- Odcedzić i pozostawić do ostygnięcia.
- Jajka rozkłócić. Każdą różyczkę kalafiora obtoczyć najpierw w jajku, a następnie w bułce tartej.
- Smażyć na rozgrzanym oleju z każdej strony na złoty kolor.