Młoda marchewka upieczona w piekarniku jest aromatyczna i chrupiąca. Najsmaczniejsza na ciepło. Pasuje do dań mięsnych.
Składniki:
- 1 pęczek marchewki
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżka soku z cytryny
- sól morska, pieprz
Sposób przygotowania:
- Młodą marchewkę wyszorować. (Nie ma potrzeby obierania ze skórki). Odciąć zieloną część pozostawiając troszkę dla ozdoby i przeciąć marchewki wzdłuż na pół.
- Oliwę z oliwek, miód i sok z cytryny wymieszać. Przy pomocy silikonowego pędzelka smarować połówki marchewek z obu stron i układać na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Posypać solą morską i oprószyć pieprzem.
- Piec w nagrzanym piekarniku ok. 30- 40 min. (w zależności od wielkości marchewek) w temperaturze 180°C. Po ok. 20min. odwrócić marchewki na drugą stronę. (Marchewki po upieczeniu mają być lekko miękkie, a jednocześnie pozostać chrupiące).